به گزارش نیپنا؛ علیرضا منیری ابیانه در جریان بازدید معاون وزیر نفت و مدیر عامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی از طرح های مستقر در منطقه چابهار اظهار کرد: پس از تأکید رهبر معظم انقلاب در اواخر دهه ۸۰ شمسی برای توسعه مکران، هیئت وزیران دولت وقت در سال ۹۰ مصوب کرد که سومین هاب پتروشیمی کشور در این منطقه شکل بگیرد.
وی با بیان اینکه بر مبنای سیاستهای وزارت نفت و شرکت ملی صنایع پتروشیمی تکمیل زنجیره خوراک در این منطقه مورد تأکید است، افزود: با هماهنگی وزارتخانههای نفت و دفاع مقرر شد شرکت سرمایهگذاری تجاری شستان نقش توسعهگر را در این منطقه ایفا کند که به این منظور شرکت توسعه پتروشیمی نگین مکران تأسیس شد.
وی ادامه داد: درحال حاضر ۴ سرمایه گذار فعال با سرمایه گذاری مجموعا ۸ میلیارد یورو در حال توسعه واحدهای پتروشیمی در این منطقه هستند و پیش بینی می شود در اواخر سال ۱۴۰۳ یا اوایل سال ۱۴۰۴ نخستین واحد پتروشیمی منطقه مکران، به مدار بهره برداری وارد شود.
توسعه پتروشیمی در منطقه مکران، این امکان را به کشور می دهد که به بازارهای جدیدی در صادرات محصولات پتروشیمی دست یابد، از جمله دستیابی بیشتر به بازارهای چین، هند و پاکستان که تقاضای روبه افزایشی در این کشورها در حال شکل گیری است.
مدیرعامل شرکت توسعه پتروشیمی نگین مکران با اشاره به اینکه در پنج سال نخست از آغاز طرح به آمادهسازی زیرساختهای لازم برای توسعه منطقه پرداخته شد، ادامه داد: خط خوراک مورد نیاز این شهرک نیز با هماهنگی شرکت ملی گاز ایران در شهریور ۱۳۹۸ ساماندهی شد و پارسال خوراک به شهرک رسید.
مدیرعامل شرکت توسعه پتروشیمی نگین مکران با اشاره به اینکه این شهرک دارای مجوز روزانه ۳۰ میلیون مترمکعب خوراک گازی است، اظهار کرد: در این قطب براساس سیاستگذاری وزارت نفت و شرکت ملی صنایع پتروشیمی، چهار کارخانه کوچک مقیاس تولید گاز طبیعی مایع شده (مینی الانجی) در دستور کار است.
منیریابیانه با اشاره به تعریف ۶ واحد بزرگ پتروشیمی شامل پنج واحد GTX (تبدیل گاز متان به محصولات با ارزش افزوده بالاتر) و یک واحد اوره و آمونیاک در فاز نخست شهرک پتروشیمی مکران، گفت: با هماهنگی شرکت ملی صنایع پتروشیمی، ۲۱ طرح در زنجیره کاربردی صنایع پاییندستی با استفاده از خوراک تولیدی فاز نخست تعریف شده است.
منیریابیانه تصریح کرد: برای نخستین بار در ایران MTO (تبدیل متانول به الفین) از سوی هلدینگ باختر در حال اجراست.
مدیرعامل شرکت توسعه پتروشیمی نگین مکران با اشاره به تعهد این شرکت برای استفاده حداکثری از ظرفیتهای نیروهای بومی اظهار کرد: به این منظور نخستین هنرستان فنیوحرفهای پتروشیمی را برای توانمندسازی نیروی انسانی راهاندازی کردیم.
به گفته منیریابیانه، در فاز نخست شهرک پتروشیمی مکران، شرکت سرمایهگذاری تجاری شستان در یک واحد GTX به نام پتروشیمی بدرشرق و تأمین یوتیلیتی، هلدینگ باختر در ۲ واحد GTX به نام کیمیا صنعت مبنا، هلدینگ گسترش انرژی پاسارگاد در پتروشیمی سینا و یک واحد GTX سرمایهگذاری خواهند کرد.
مدیرعامل شرکت توسعه پتروشیمی نگین مکران افزود: پس از راهاندازی واحد یوتیلیتی، دو واحد متانول هلدینگ باختر بهعنوان نخستین واحدهای تکمیل شده این شهرک در دولت سیزدهم و در بهار ۱۴۰۴ عملیاتی میشود.
وی ادامه داد: در مجموع برآورد شده است که بازگشت سرمایه در شهرک پتروشیمی مکران به غیر از یوتیلیتی بیش از ۲۷ درصد است و سرمایه طی کمتر از چهار سال بازمیگردد.